Nieuwe naam voor de aak van de Drentse Praam

  1. Home
  2. >
  3. Scheepsjournaal
  4. >
  5. Nieuwe naam voor de aak van de Drentse Praam

Nieuwe naam voor de aak van de Drentse Praam

7 september 2022

De Drentse Praam kocht in april 2022 een aakje. Het scheepje werd in 1908 gebouwd. Dit soort vaartuigen werd veel gebruikt voor zandtransport. Het zand werd uit de rivier gehaald. Dat gebeurde met een zogenaamde beugel. Daar gebruikte men een lange stok met aan het uiteinde een ring waaraan een zak bevestigd was. Door deze over de rivierbodem te schrapen vulde die zich met zand. Met 400 scheppen was het schip geladen. Door deze functie werden deze schepen zand- of ijsselaak genoemd. Ook werden dit soort scheepjes ingezet voor het transport van riet uit de Biesbosch. Dan werden ze biesbosch- of rietaak genoemd. Veel is er nog niet bekend wat het scheepje van de Drentse Praam heeft gedaan. In 1950 werd deze aak verbouwd tot zeiljacht en kreeg de naam Zwerver. Er stond een mast op van 10 meter, een grootzeil, een fokzeil en een kluiver. Er werd een roef op gezet en ingericht. Er zullen heel wat zwerftochten meegemaakt zijn in de afgelopen 70 jaar.

Nu in 2022 is de aak eigendom van de Drentse Praam. Het schip wordt aangepast voor vaartochten. Dus een nieuwe bestemming en daar past een nieuwe naam bij! In de Hoogeveensche Courant (H.C.) van 25 mei 2022 werd gevraagd een passende naam te bedenken. Daarbij stond duidelijk aanmelden per mail. Ook op Facebook werd de H.C. gelezen. Hier kwamen bijna 100 reacties binnen. Op Facebook is duidelijk gemaakt dat alleen via de mail namen kunnen worden aangemeld. Uiteindelijk kwamen er 28 namen via de aangegeven weg binnen. Bij sommige was een motiverende omschrijving gevoegd. De jury bestond uit de zeven leden van de stichting Drentse Praam. Iedereen mocht 3 voorkeuren indienen; meeste stemmen gelden. De namen die in de stemming naar voren kwamen waren: ‘Aan de Haak geslagen’, ‘Terugkeer’, ‘De Hoop’, ‘Veenpraam’, ‘Drent’, ‘Zwerver’, ‘Hoog Veen Vaarder’, en ‘Verwisseling’.

De naam ‘Verwisseling’ werd aangedragen door Alice Teekman. Zij had daarbij de volgende motivatie: Verwisseling. Mijn suggestie voor de naam is “Verwisseling”. Enerzijds omdat het goed aangeeft dat de Praam nu een andere eigenaar, een ander doel, een ander vaargebied krijgt. En anderzijds omdat het de naam was van het schip van mijn grootvader van moederszijde, Gerrit Bruins Slot (geb.1873). Zij kwamen / voeren van Hoogeveen. Met voorkeur van bijna de helft van de stemmen werd de naam ‘Verwisseling’ de naam voor de aak van de Drentse Praam.

Vaartochten
De ‘Verwisseling’ wordt in 2023 ingezet voor verschillende vaartochten. Ten eerste de VaarFietsTocht die ook dit jaar weer heeft plaatsgevonden. Volgend jaar komen daar de Van Goghtochten bij. Het jaar 2023 is door de provincie uitgeroepen tot Van Goghjaar. De schilder kwam in 1883 aan in Hoogeveen en vertrok na een paar weken met de trekschuit naar Nieuw-Amsterdam. Er wordt gewerkt aan verschillende vaartochtvarianten.

Verzoek om steun
De verbouwing kost veel geld. Daar is de Drentse Praam ook uw hulp bij nodig. U kunt ons steunen door bijvoorbeeld te stemmen op de Rabo Clubsupport Campagne 2022. Stemming van 5 – 27 september. Of door rechtstreeks een donatie overmaken op bankrekening NL 11 RABO 031 084 26.
Uw gift is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.